Välja ras

Du ska köpa valp, hur tänker du när du väljer ras?

Väljer du en ras som du känner till via kompis eller familj? Väljer du ras utifrån utseende och storlek. Läser du på eller lyssnar du på vad bekanta säger?

Det är viktigt att Välj hundras med omsorg, fundera över vad du vill göra med din hund. Vill du jaga, ställa ut, tävla i någon hundsport eller ha hunden för sällskap? Olika raser passar bra för olika saker.

Fundera också över vilken storlek på hund du vill ha, hur mycket tid du kan lägga på att aktivera din hund och hur du ställer dig till pälsvård.

Det är viktigt att du vet så mycket som möjligt om den hundras du väljer för att ni ska få ett bra liv tillsammans. Tänk på att det är stor skillnad mellan olika hundraser, men också inom samma hundras finns det skillnader – alla hundar är egna individer!

Läs på om olika hundraser och deras typiska drag, ta reda på så mycket som möjligt om den hundras du är intresserad av. Ha inte för bråttom när du väljer hundras.

När det gäller allergi är ingen hundras bättre än någon annan. Hur en allergiker reagerar på en hund eller hundras är väldigt individuellt.

När du hittat en ras som passar dig är det dags att kontakta uppfödare. Uppfödaren kommer troligen att ställa en hel del frågor om din vardag och vad dina tankar är med ditt hundköp.

Lika viktigt som det är att fundera och ta reda på vad du vill ha för ras är det att kolla upp uppföder. Hur har hundarna det hos uppfödaren, vad har uppfödaren för syn på hunduppfostran, avel mm.

Vad har du för tankar, berätta gärna.