Valpens namn

En av de första och mest spännande ögonblicken när du välkomnar en ny valp hem är att ge dem sitt namn. Men hur vet du om din lilla pälsboll faktiskt förstår sitt namn? I det här blogginlägget kommer vi att utforska hur du kan avgöra om din valp känner till sitt namn och hur du kan skapa en positiv association till det. Dessutom kommer vi att prata om varför det är viktigt att undvika att tjata på din hunds namn.

Kolla om valpen vet vad den heter:

Testa Responsen: För att se om din valp känner till sitt namn kan du prova att säga det i olika situationer när hen inte är distraherad. Om du får öronen mot dig eller om valpis reagerar på något sätt när hen hör sitt namn, är det ett gott tecken.

Prova andra ljud: För att kolla om din valp bara svarar på tonen i din röst kan du prova att säga andra ord eller ljud i samma tonfall och se om de reagerar på samma sätt. Om de bara reagerar på sitt namn, har de förmodligen kopplat det till sig själva.

Skulle det vara så att valpen inte reagerar på namnet eller på ljudet kan du behöva lägga lite tid på att skapa associationen namnet = bra grejer.

I början behöver vi associera hundens namn med en belöning. Det kan vara en godisbit, lite gos, en leksak, lek med dig eller härligt beröm. Se på valpen och vad just din valp tycker är bra i just den situationen. Detta hjälper valpen att koppla sitt namn till något positivt. Sedan kan du testa igen om ”valpen vet vad den heter”.

Sedan varje gång din hund svarar på sitt namn eller vänder sig mot dig när du säger det, ge en belöning. Det kan vara en godisbit, lite gos, en leksak, lek med dig eller härligt beröm. Detta hjälper valpen att koppla sitt namn till något positivt i flera olika miljöer och situationer.

Var gärna kort och tydlig: Använd hundens namn i korta och tydliga fraser. Till exempel, istället för att säga ”Kom här, Lilla Bella, kom hit nu!”, använd bara exempelvis; ”Bella, kom-kom.” Med tiden kommer din hund förstå längre, mer komplicerade meningar, men i början med valpen blir det enklare för er båda om du håller det kort.

Använd med omsorg: Använd valpens namn i positiva sammanhang, som när du ger dem godis eller leker med dem. Undvik att använda det när du är frustrerad eller arg. Dvs ”BELLA. VAD HÅLLER DU PÅ MED?!?” är inte rekommenderat, för vi vill att valpen bara ska tänka glada tankar om det vi valt som namn.

Det är viktigt att undvika att överanvända din hunds namn. Om du tjatar namnet utan att följa upp med olika sorters belöningar kommer det successivt att förlora sin betydelse och din valp kan sluta reagera på det. Använd istället deras namn med omsorg och se till att det oftast är värt att lystra till.

Att lära din valp sitt namn är en viktig del av valplivet och er gemensamma relation. Genom att undvika att tjata namnet kan du se till att din valp har en positiv association till sitt namn och svarar glatt varje gång du kallar på den.

Ha det så roligt med namnträningen, och kom ihåg att tålamod och positiv förstärkning är nyckeln till framgång!